Интериорни врати
интериорни врати
Понеделник, 27 Септември 2021
Интериорни врати
Цветовете в жилището
Интериорни врати - Интериорни врати

Цветовете в жилището – І част

Цветовете оказват безспорно физическо и психическо въздействие върху човека. Изборът на цветовете за отделните помещения не може да се направи произволно, просто защото един цвят ни харесва,защото сме го видели другаде, където стои добре, или защото казват, че бил модерен. Трябва предварително добре да се обмисли общата цветна композиция. В нея ще влязат и редица други елементи — интериорни врати, пердета, килими, цвят на мебелите и пр., с които трябва да се съобразим. Предназначението на помещението, неговите големина и изложение също така са важни фактори при избора на  цветовете.

Теоретично цветовете жълто, оранжево, червено са топли, активни цветове.  Те действат слънчево, радостно, бодро,  жизнено,  повишават настроението, предразполагат към действие.Те са подходящи за помещения, в които ще се пребивава и работи — дневни стаи, детски стаи, работни помещения, трапезарии и пр. Стаи с лошо изложение и недостатъчно ослънчени, когато са оцветени с топли цветове, ще изглеждат по-слънчеви и радостни.

Противоположните цветове, т. нар. студени и пасивни цветове — синьо, зелено, виолетово, са спокойни действащи тонове. Те успокояват, създават впечатление за повече простор. Те са подходящи за помещения, предназначени за почивка, за силно ослънчени и нагрети помещения, в които внасят известно успокоение.

Трябва веднага да прибавим, че при боядисването на стените и тавана ние почти никога не можем да употребим чистите цветове. Те биха действали много силно в голяма плоскост. Чистият цвят трябва да се смекчи, като му се прибави бяло, черно и двата или други цветове, за да се получи по-мек, сложен и дълбок цветен нюанс. За да се установи количеството на тези съставки, трябва да се направят редица проби. Пробите могат да бъдат на бял лист, за да съхнат по-лесно, но последната проба обезателно трябва да се направи на стената в по-голямо петно, тъй като на стената боята променя цвета и светлинността си.

 
Кои интериорни врати са най-добри?
Интериорни врати - Интериорни врати

Интериорните врати могат да бъдат неприкосновени за някои хора, особено вратите на банята  и спалните. Не винаги е лесно да намерите перфектните интериорни врати за вашия дом. Има няколко съображения и неща, които трябва да бъдат отчетени, преди да откриете идеалните врати за вашия дом.
Да започнем с това, че има различни видове дизайни и стилове, които се предлагат. Тези стилове включват каси, панти, системи за вграждане, остъклени и няколко други стилове. След това трябва да се разгледа материала, от който са направени. Вратата може да е дървена, от ПВЦ или всякакъв друг материал, който може да предпочетете. Когато става въпрос за дървени такива, те могат да бъдат разделени на такива, изработени от куха дървесина или такива, които са от масивно дърво. Всички тези проекти и материали трябва да се има предвид преди закупуването на интериорни врати за вашите домове. Не забравяйте, че цените на тези врати варират в зависимост от материала и дизайна.
Никога не трябва да правите компромис по отношение на стила на вратата, защото това е една врата, която ще се виждате всеки път, когато сте у дома и може да определи в голяма степен външния вид на вашия дом. Стиловете, на които може да се спрете са съвременен, модерен или традиционен. Можете също така да получите ваш стил, като се комбинират някои аспекти на тези стилове. Това трябва да бъде основата за вида на вратата, която търсите. Не се бързайте да се избирате, защото има невероятни интериорни врати и може да съжалявате по-късно.

Например, ако вие искате да купите PVC френски интериорни врати, има десетки модели такива врати. Отделете малко време, за да се направи задълбочено проучване с четене на списания или да разгледате в интернет.
Има препоръки и за материалите, от които са направени интериорните врати, на които може да се базира вашето проучване. Например, повечето хора смятат, че интериорните врати трябва да се направени от кухо дърво и да са по-леки,  докато други са на мнение, че една масивна врата е по-добрия избор. Трябва да решите дали вашите врати ще бъдат плътни или ще имат монтирани стъклени плоскости. Каквато и да изберете не забравяйте, че интериорните врати са различни от външните врати, в това, поради факта, че те не са подложени на външната среда и атмосферни условия. Тези врати също така не са проектирани да осигуряват сигурността в дома, така че няма нужда от обемисти интериорни врати.
Когато избирате интериорни врати, трябва да имате предвид и факта, че те могат да бъдат люлеещи се, плъзгащи се врати или сгъваеми врати. Те имат някои различия по отношения на монтажа и мястото, което ще заемат в помещенията. Всяка една от тях се предлага в различни стилове и размери, за да отговарят на вашите нужди.
В заключение можем да кажем, че  вида на интериорните врати, който купувате, ще зависи до голяма степен от функционалността и стила, който искате.
 
Наредба №4 от 1 юли 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания
Интериорни врати - Интериорни врати

Наредба №4 от 1 юли 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания

Вие сте решили да направите основен ремонт в жилището, в което живеете, да пристроите помещение или да надстроите съществуващо такива, да извършите реконструкция или основно обновяване. Знаете ли, че в които и да е в тези случаи вашите намерения трябва да съответстват на Наредба №4 от 1 юли 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението, включително за хората с увреждания издадена от Министерството на регионалното развитие и благоустройството 

С тази наредбата се определят изискванията при проектирането, изпълнението и поддържането на строежите, като се отчитат и специфичните нужди на хората с увреждания.

Достъпна архитектурна среда се осигурява във всички сгради и съоръжения най-малко чрез:  входни и комуникационни пространства; помещения и пространства за общо ползване; санитарно-хигиенни и спомагателни помещения, но тъй като това е блог за интериорни врати ще обърнем внимание само на онази част, която касае вратите.

В случай че в сградата има летящи или въртящи се врати, се осигурява достъпна врата с улеснен начин за ползване от хора с намалена подвижност.

Когато вратата има две независими крила, най-малко едно от тях е с широчина най-малко 90 cm.

Свободното пространство между две последователни врати на панти, отварящи се в една и съща посока, е най-малко 130 cm плюс широчината на вратата.

Разстоянието между две последователни врати на панти, отварящи се извън пространството помежду им, е най-малко 120 cm

Разстоянието между две последователни врати на панти, отварящи се срещуположно една към друга, е най-малко 200 сm. Когато вратите не са разположени срещуположно една към друга и срещуположното изместване е не по-малко от 60 cm, разстоянието между вратите може да се намали до 150 cm.

При извършване на реконструкции и основни обновявания на съществуващи строежи, както и за осигуряване на свободно пространство между последователни врати, се предвижда най-малко една от следните мерки:  смяна на вратите на панти с плъзгащи се врати;  смяна на посоката на отваряне на вратите, монтиране на двойни врати на панти – за преддверия с широчина, по-малка от 120 cm;  премахване на интериорни врати,  реконструкция на съществуващи преддверия с оглед разширяването им (когато има техническа възможност).

Дръжките на входните врати в достъпния вход трябва да са удобни за хващане и монтирани на височина 90 cm от нивото на пода, като се осигурява възможност и за използването им на височина 70 cm от деца и от хора с ръст, по-нисък от 150 cm. Ползването на дръжките на вратите да не изисква усилие при стискане или натискане или извиване на китката ,

Пултовете за управление на плъзгащи се врати се изпълняват достъпни, контрастни на прилежащата настилка, така че да могат да се ползват от двете страни, когато вратите са напълно отворени. Пултовете се монтират на височина от 80 cm до 120 cm от нивото на пода и се означават с тактилни знаци за улеснение при ползването им от хора със зрителни увреждания.

Автоматични входни врати, които се управляват чрез устройства, монтирани на пода пред тях, трябва да се задействат и при тегло 20 kg (например теглото на куче – водач на човек с увредено зрение).

Подът пред входната врата се изпълнява равен, без пукнатини и грапавини и без препятствия. Прагове с височина от 0,5 до 2 cm се скосяват с наклон не повече от 1:2.

 
<< Начало < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Край >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL