Интериорни врати
интериорни врати
Понеделник, 27 Септември 2021
Цветовете в жилището
Интериорни врати - Интериорни врати

Цветовете в жилището – І част

Цветовете оказват безспорно физическо и психическо въздействие върху човека. Изборът на цветовете за отделните помещения не може да се направи произволно, просто защото един цвят ни харесва,защото сме го видели другаде, където стои добре, или защото казват, че бил модерен. Трябва предварително добре да се обмисли общата цветна композиция. В нея ще влязат и редица други елементи — интериорни врати, пердета, килими, цвят на мебелите и пр., с които трябва да се съобразим. Предназначението на помещението, неговите големина и изложение също така са важни фактори при избора на  цветовете.

Теоретично цветовете жълто, оранжево, червено са топли, активни цветове.  Те действат слънчево, радостно, бодро,  жизнено,  повишават настроението, предразполагат към действие.Те са подходящи за помещения, в които ще се пребивава и работи — дневни стаи, детски стаи, работни помещения, трапезарии и пр. Стаи с лошо изложение и недостатъчно ослънчени, когато са оцветени с топли цветове, ще изглеждат по-слънчеви и радостни.

Противоположните цветове, т. нар. студени и пасивни цветове — синьо, зелено, виолетово, са спокойни действащи тонове. Те успокояват, създават впечатление за повече простор. Те са подходящи за помещения, предназначени за почивка, за силно ослънчени и нагрети помещения, в които внасят известно успокоение.

Трябва веднага да прибавим, че при боядисването на стените и тавана ние почти никога не можем да употребим чистите цветове. Те биха действали много силно в голяма плоскост. Чистият цвят трябва да се смекчи, като му се прибави бяло, черно и двата или други цветове, за да се получи по-мек, сложен и дълбок цветен нюанс. За да се установи количеството на тези съставки, трябва да се направят редица проби. Пробите могат да бъдат на бял лист, за да съхнат по-лесно, но последната проба обезателно трябва да се направи на стената в по-голямо петно, тъй като на стената боята променя цвета и светлинността си.